Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mattias Sparf, skogskonsulent och sakkunnig på Skogsstyrelsen, berättar i videon hur nederbörden har påverkat granbarkborren. Foto: Christian S Zetterdahl/SVT

Regnet satte stopp för granbarkborrarnas andra svärmning

Uppdaterad
Publicerad

Den varma och torra inledningen på våren och sommaren satte skräck i många skogsägare, som befarade stora angrepp av skadeinsekten granbarkborre. Men så kom regnet och borrens andra svärmning kom aldrig igång.

Dock är det för tidigt att sia om i vilken omfattning årets angrepp blir, enligt Mattias Sparf, skogskonsulent och sakkunnig på Skogsstyrelsen.

– Vi står ju inför ett förändrat klimat. Vi ser varmare och torrare försomrar vilket är gynnsamt för granbarkborren och även om det kommer regna mer, så kommer det i form av skyfall och det hinner inte träden och marken ta upp. Sen har vi dessutom dåligt med blandskog, säger han.

”Det nya normala”

Han säger vidare att vi förmodligen kommer att få leva med granbarkborrens framfart i 30 år.

– Sen kommer det gå upp och ner över tid så klart. Men det här är det nya normala tyvärr, säger han.

Hör Mattias Sparf berätta om hur den nederbördsrika julimånaden påverkat granbarkborrarna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.