Rekordmånga yrkesutbildningar i höst

Uppdaterad
Publicerad

Yrkeshögskolorna i Östergötland startar rekordmånga nya utbildningar i höst. En av anledningarna är Ostlänken, det stora järnvägsbygget.

Idag startade en av högskolorna sin rekrytering av byggledare.

15 mil dubbelspårig järnväg, 155 broar, 27 tunnlar och fem stationer – det är Ostlänken med byggstart 2017.

Men 20 procent av byggbranschens egna går i pension de närmaste åren. Så nu är det bråttom med nyrekryteringen.

– Till exempel byggledarutbildningen som startar till hösten i Norrköping, den är framtagen tillsammans med ett antal företagsrepresentanter – arbetsgivare – som har pekat på vad det är för någonting som de behöver. Vi hoppas och tror att de som kommer att söka den här utbildningen är personer som har funnits i byggbranschen, säger utbildningsstrategen Johanna Köpsén.

Viktigt för företagen

Östergötland får starta sammanlagt 21 nya yrkesutbildningar i höst. Den enskilt största utföraren är Östsvenska Yrkeshögskolan som kommunerna äger.

Där har man fått klartecken till åtta nya utbildningar.

– Företagen kan fortsätta leva och växa i vår region när kompetensen finns här. Att vi kan tillhandahålla rätt utbildningar är jätteviktigt, säger Ann-Charlotte Thorén, vd Östsvenska Yrkeshögskolan.

Nästan jobbgaranti

Förutom Ostlänken är det fler stora byggprojekt som kräver nytt folk de närmaste åren, till exempel på Universitetssjukhuset i Linköping och Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Och på alla kurserna finns en närmast 100 procentig jobbgaranti, enligt utbildarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.