Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På grundskolan Silverdansen i Norrköping jobbar man aktivt med barnens närvaro i skolan. Men fortfarande försvinner barn, vilket oroar kurator Meri Issa och rektor Pernilla Dahlgren. Foto: Lovisa Gelin/SVT

Skolan Silverdansen knackar dörr – vill hindra att elever förs utomlands

Uppdaterad
Publicerad

På grundskolan Silverdansen i Norrköping jobbar man aktivt med barnens närvaro i skolan. Men fortfarande försvinner barn, vilket oroar kurator Meri Issa.

SVT Nyheter Öst har i flera inslag berättat om hur barn och unga varje år förs ut ur Sverige för att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck.

Kurator Meri Issa och rektor Pernilla Dahlgren arbetar på Silverdansen i stadsdelen Navestad i Norrköping och de berättar hur de aktivt arbetar med närvaron i skolan för att förhindra att barn försvinner och riskerar föras utomlands.

Hör dem berätta i klippet ovan.

Pernilla Dahlgren är rektor och Meri Issa är kurator på grundskolan Silverdansen i Norrköping. Foto: Lovisa Gelin/SVT

KARTLÄGGNING AV BORTFÖRDA PERSONER I EN HEDERSKONTEXT

Antal kända fall av bortföranden 2022:

  • 159 personer, varav 39 % pojkar och män.
  • 139 minderåriga (89 %)
  • 8 mellan 18 och 20 år (5%)
  • 10 över 20 år (6 %)

Kartläggningen bygger på en enkätstudie. Av Sveriges 290 kommuner är det drygt hälften av socialförvaltningarna som svarat.

Källa: Kartläggning av bortförda personer i en hederskontext 2022. Nationellt Centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.