Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Elowsson, utredare vid nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck, NCH, berättar vad som krävs för att hindra att barn och unga förs utomlands mot sin vilja. Foto: Lovisa Gelin/SVT

Utredaren: Krävs ny lagstiftning för att förhindra bortföranden av barn

Publicerad

För att förhindra bortföranden av barn och unga kan socialtjänsten använda utreseförbudet, men det krävs bredare lagstiftning, anser Maria Elowsson, utredare vid Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck, NCH.

– Det behöver utvidgas – så att fler barn kan få skydd, säger hon.

NCH publicerade nyligen en kartläggning inom området. Den visar att det krävs ny lagstiftning för att förhindra bortföranden.

Sedan den 1 juli 2020 kan socialtjänsten ansöka om utreseförbud om det finns påtaglig risk att ett barn förs utomlands för att ingå barnäktenskap eller könsstympning.

Men detta behöver kunna tillämpas vid fler tillfällen som till exempel när pojkar förs utomlands på så kallade uppfostringsresor.

Hör utredare Maria Elowsson berätta om vilka problem som finns i dag i klippet ovan.

Vad är utreseförbud

Det är socialtjänsten som ansöker till förvaltningsrätten om utreseförbud – där det finns en påtaglig risk att ett barn förs utomlands eller lämnar Sverige för att ingå äktenskap eller könsstympas.

Förvaltningsrätten beslutar om utreseförbud

Tillfälligt utreseförbud

Socialtjänsten bedömer att utreseförbud behövs och att man inte kan invänta förvaltningsrättens beslut på grund av risken att barnet förs utomlands eller lämnar Sverige.

Socialnämnden fattar beslut om tillfälligt utreseförbud. Inom en vecka skickas beslut till förvaltningsrätten. Förvaltningsrätten bedömer om beslutet ska avslås eller fastställas.

Källa: Socialtjänsten

KARTLÄGGNING AV BORTFÖRDA PERSONER I EN HEDERSKONTEXT

Antal kända fall av bortföranden 2022:

  • 159 personer, varav 39 % pojkar och män.
  • 139 minderåriga (89 %)
  • 8 mellan 18 och 20 år (5%)
  • 10 över 20 år (6 %)

Kartläggningen bygger på en enkätstudie. Av Sveriges 290 kommuner är det drygt hälften av socialförvaltningarna som svarat.

Källa: Kartläggning av bortförda personer i en hederskontext 2022. Nationellt Centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.