-De utredningsåtgärder vi har kunnat genomföra är utförda därför är utredningen just nu nedlagd, säger Thomas Agnevik presstalesperson vid polisen. Foto: Lovisa Gelin/SVT

Ridskolehästen Bella sköts troligen med pistol

Uppdaterad
Publicerad

Det har snart gått tre månader sen ridskolehästen Bella sköts i hagen i centrala Norrköping, mitt på dagen under ett pågående ridläger. Utredningen av kulan visar att hästen sköts med ett finkalibrigt vapen på relativt nära håll.

Hör mer om vad det är för vapen som har använts i klippet ovan

– Brottsrubriceringarna som vi har är djurplågeri och grovt vapenbrott, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisen.

I juni sköts ridskolehästen Bella i hagen mitt på dagen samtidigt som ridläger pågick. Det var en stalltjej som berättade att de sett en blodig häst i hagen. Kulan gick långt in i buken och orsakade svåra skador och hästen avlivades.

Utredningen nedlagd

Sedan händelsen för snart tre månader sen har polisen hållit förhör, genomfört teknisk undersökning och sökt med hund i området. Polisen har ingen misstänkt gärningsperson och nu är utredningen nedlagd.

– De utredningsåtgärder vi har kunnat genomföra är utförda därför är utredningen just nu nedlagd. Men är det så att någonting visar sig som exempelvis ett besked från NFC om att ett vapen som tagits i beslag kan kopplas till ärendet, då är utredningen igång igen, säger Thomas Agnevik.

”Tänk ut alla möjliga sätt att skydda dina hästar”

Den senaste tiden har det inträffat flera angrepp mot hästar på olika platser i landet och polisen har en uppmaning till hästägare.

– Det finns folk i vårt samhälle som skadar hästar emellanåt. Det är otroligt tråkigt och för mig personligen helt obegripligt, och i det sammanhanget vill jag bara säga att om man ser något misstänkt i närheten av hästar så ring till polisen. 

– Jag vill bara vädja till hästägare att tänk ut alla möjliga sätt att skydda dina hästar. Ta in dem om det är möjligt, när de är obevakade. Det finns också möjligheter att använda belysning. Kameraövervakning kanske kan vara lämpligt på vissa ställen för att öka säkerheten för hästarna, säger Thomas Agnevik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.