Lisa Nåbo distriktsordförande SSU Östergötland Foto: Pressbild SSU/ SVT

Rimforsatjej vill bli ny SSU-ordförande

Publicerad

I dag beslutar Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU om en ny förbundsledning och -styrelse. Två kvinnor gör upp om ordförandeposten och en av dem är 26-åriga Lisa Nåbo från Rimforsa i Kinda kommun.

Redan vid årsskiftet meddelade Philip Botström, 30 år, att han lämnar posten som ordförande för SSU på förbundets kongress i augusti.

”Det är dags för ett generationsskifte”, sade han då.

Vem som tar över stafettpinnen meddelas under eftermiddagen. Klart är att det står mellan två kvinnor – Amalia Rud Pedersen, 28 år, från Göteborg och Lisa Nåbo, 26 år, från Rimforsa utanför Linköping. Den förstnämnda är valberedningens förslag men Nåbo har inte gett upp. Det kan, enligt uppgift till TT, bli en jämn omröstning på kongressen.

Båda har runt tio års erfarenhet av SSU och sitter i förbundsstyrelsen. Rud Pedersen studerar offentlig förvaltning och har politik på höga poster i blodet: hon är dotter till Anneli Hulthén (S), tidigare bland annat ordförande för kommunstyrelsen i Göteborg.

Utbildar sig till polis

Nåbo beskriver sig som uppvuxen i en politiskt intresserad familj och avslutar för närvarande sin utbildning till polis med att tjänstgöra som aspirant.

Strax efter klockan 15 på söndagen tackas den avgående förbundsledningen av. Ett knappt dygn senare håller den nyvalda ledningen sina linjetal.

Bland de hetaste frågorna finns klimatet, jobb- och bostadssituationen för unga, gängkriminaliteten och den psykisk ohälsan.

Kongressen avslutas klockan 15.30 på måndagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kinda

Mer i ämnet