Arkivbild. Kraftiga regnskurar väntas i Östergötland enligt SMHI. Foto: Johan Nilsson/TT

SMHI varnar för stora regnmängder i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen utfärdade SMHI en varning för stora regnmängder i Östergötland. Även åska och hårda vindbyar väntas.

Det är under tisdagseftermiddag och -kväll som SMHI meddelar att det finns en risk för stora regnmängder i länet. Varningen innebär att det kan komma kraftiga regnskurar, som kan ge mer än 35 millimeter regn på kort tid. I samband med det här väntas också åska och hårda vindbyar.

Exakt när och var under dagen de stora regnmängderna kan komma skriver SMHI är mycket svårbedömt i nuläget. Främst gäller det södra och östra delen av länet.

I de södra delarna, framförallt i Kalmar län, har de stora regnmängderna orsakat översvämningar och strömavbrott under tisdagen.

Sedan tidigare varnar SMHI för brandrisk, men de tillägger att risken minskar under tisdagen i samband med regnskurarna.

Det finns en risk för stora regnmängder som kan medföra översvämningar i källare, dagvattensystem och mindre vattendrag. Risk för översvämmade vägar. Osäkerheten i väderutvecklingen är dock stor. Om prognoserna blir säkrare kan den ersättas av en varning.

Källa: SMHI

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer