Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Adam Johansson, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen Jönköping, berättar om undersökningen av rödingens lekplatser som pågår mellan 2017-2019. Foto: Länsstyrelsen Jönköping

Rödingen leker på fler platser i Vättern

Publicerad

Rödingen i Vättern har börjat leka på fler platser än tidigare. Det visar en ny inventering från länsstyrelsen som görs av rödingens lekområden.

Under snart 15 år har det funnits fiskefria och fredade zoner i Vättern för att öka beståndet av för framförallt röding och öring.

Och det verkar ha hjälpt. Fångstrapporter från yrkes- och sportfisket har under de senaste åren kunnat påvisa en positiv trend för rödingbeståndet.

– Sedan början av 2000-talet så har vi gjort flera regelförändringar för rödingen, och införda fiskeförbudsområden är en av dem. Antalet rödingar som du får ta upp har också minskat, samt ett ökat minimimått. Det tillsammans har gett ett bra resultat, säger Adam Johansson, fiskerikonsulent vid länsstyrelsen.

Fler lekplatser nyttjas av rödingen

Mellan 2017–2019 görs också en undersökning över hur det ökande beståndet av rödingar påverkar leken och dess tillgängliga lekplatser.

Även här går utvecklingen åt rätt håll. Hittills har man kunnat konstatera en rödingen leker på fler platser än tidigare och då även på platser som inte har använts för lek under de senaste 40–60 åren.

– I takt med att det blir mer fisk i sjön så använder rödingen också fler platser att leka på och det är positivt. Vårt standardiserade sommarprovfiske 2017 visade dock en avvikelse och därför gör vi ett nytt provfiske den här sommaren för att se om det är en trend eller om det bara var en tillfällig avvikelse, säger Adam Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer