– Försiktighetsprincipen styr, säger kommunalrådet Lars Stjernkvist (S). Foto: Bertil Ericson och Tobias Wallström/TT

Nej till ryska gasrör i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

I samband med gasledningsprojektet Nord Stream 2 har det ansvariga bolaget hört sig för om att få använda Norrköpings hamn. Men nu säger kommunen nej.

De uppgifter som kommunen fått från regeringen visar visserligen inte att en affär just nu skulle föra med sig en förhöjd säkerhetsrisk. Men beslutet att säga nej var ändå självklart.

– Försiktighetsprincipen styr för vem kan lämna garantier för framtiden? säger kommunalrådet Lars Stjernkvist (S).

Rysk gasledning i Östersjön

En affär skulle kräva förnyade säkerhetsbedömningar under en längre tid och det vill inte Norrköpings politiker vara med om.

Ovan fråga för kommunpolitikerna

Norrköpings hamn fick för ett tag sedan en rysk förfrågan om att få använda hamnen vid byggandet av gasledningen Nordstream 2. Hamnledningen vände sig då till kommunens politiker för att få vägledning.

Det har tagit lite tid för dem att ta ställning, eftersom det här är frågor de normalt inte sysslar med.

– Man kan ifrågasätta om kommuner ska ägna sig åt säkerhetspolitiska bedömningar, säger Lars Stjernkvist.

Han välkomnar därför en översyn av lagen, vilket skulle göra att sådana här frågor istället måste avgöras på riksnivå.

Har använt hamnen tidigare

När den första gasledningen, Nord Stream 1, byggdes fick det ryska konsortiet lov att använda Norrköpings hamn, men sedan dess har situationen försämrats betydligt, säger Lars Stjernkvist.

– Det är en helt annan sits efter det som hänt i Ukraina och med Putins allmänna tonläge. Norrköping förlorar visserligen ekonomiskt på att säga nej, men ekonomin är inte avgörande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysk gasledning i Östersjön

Mer i ämnet