Visa alla (3)

Matilda Pettersson tävlar i Göteborg Horse Show

Publicerad

Det stora framtidshoppet, ryttaren Matilda Pettersson i Norrköping, är en av de svenska ryttarna i hopptruppen till tävlingarna som hålls i Scandinavium i veckan.

– Det är mycket tack vare Bernt Johanssons två fina hästar, som har gjort att jag har fått ytterligare fina hästar som jag har kunnat tävla med och satsa på år 2018, säger den ödmjuka ryttaren när vi träffar henne hemma på gården i utkanten av Norrköping.

28-åriga ryttaren Matilda Pettersson har en lång meritlista, både på ponny och stor häst, men under förra året kom det verkliga genombrottet. Framgångarna har fortsatt.

Tillsammans med den stora valacken Head over Hills, eller Olle som han kallas till vardags, tog Matilda Pettersson hem Grand Prix- seger i Borås, vilket gav biljett till de internationella tävlingarna i Göteborg.

– Det ska bli jättekul. Det ser jag verkligen fram emot, säger Matilda Pettersson.

10 hästar i träning

Det är tidig morgon när vi besöker ryttaren hemma i stallet, men hon har redan hunnit rida en häst och nästa är på tur. Vart du än vänder dig syns hästar. Med spetsade öron tittar de ut över fälten som omger gården.

– För mig är det väldigt viktigt att hästarna får vara ute mycket, säger Matilda Pettersson och tillägger att de mår allra bäst då.

”Det som driver mig är att jag får hålla på med det som jag tycker är roligt och kärleken till hästarna” säger Matilda Pettersson Foto: Lovisa Gelin/SVT

Varje dag rider Matilda Pettersson åtta till tio hästar, men hon har inget eget ridhus och mycket av träningen bedrivs ute i naturen.

– Jag har en galoppslinga därnere, säger hon och pekar ner mot de snötäckta fälten.

Fyra hästar till GHS

Det är minusgrader och kylan biter i kinderna när vi står där utanför stallet och pratar om de olika hästarna. Samtidigt råder full aktivitet inne i stallet. Hovslagaren är på besök för att sko några av hästarna.

Nytillskottet Cybelle är en av de hästarna som ska med till Scandinavium. En häst som Matilda tror mycket på; ”hon är väldigt modig och har hjärtat på rätt ställe” Foto: Lovisa Gelin/SVT

Till Göteborg kommer Matilda att ta med sig fyra hästar, två av dem är hennes egna unghästar, nu sex och sju år gamla.

– Jag köpte dem som ett- och tvååringar och det känns jättekul eftersom jag har haft dem så länge. De är ju bara barnen i mina ögon, men man får inse att de har växt upp också, säger Matilda Pettersson och ler.

Den svenska hopptruppen till de femstjärniga tävlingarna under Göteborg Horse Show är nu klar: Matilda Pettersson, Irma Karlsson, Evelina Tovek, Rolf-Göran Bengtsson, Stephanie Holmén, Peder Fredricson, Malin Baryard Johnsson, Douglas Lindelöw och Henrik von Eckermann.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer