Jakob Björneke (S) och Erik Östman (M). Foto: Fredrik Ahl/SVT

S och M i Linköping överens om nya storskolan

Publicerad

Socialdemokrater och moderater i Linköping har kommit överens om den omdiskuterade storskolan, Nya Kungsberget. Planen är att högstadieelever ska kunna flytta in hösten 2021.

Skolan kommer att ha plats för 900 högstadieelever och 75 särskolelever. I ett tidigare förslag skulle skolan byggas för 1800 elever.

Dagens överenskommelse mellan S och M innebär att båda partierna har fått ge och ta i förhandlingarna.

– Vi har landat i en kompromiss som båda är nöjda med, säger Erik Östman (M), vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Kompromisser för båda partierna

Moderaterna har fått gå med på en större skola än vad de hade önskat. Socialdemokraterna har istället fått acceptera att gymnasieskolans praktiska program inte finns med från början.

Överenskommelsen har två delar, dels att antalet elever i skolan, dels att mark avsätts för en möjlig utbyggnad. Mellan 5000 och 7000 kvadratmeter öronmärks för att användas till utbildningslokaler. Vilken form av utbildning som ska finnas där har partierna dock inte kommit överens om.

Ett framtidsarbete

Jakob Björneke (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, ser dagens överenskommelse som en grund för framtiden.

– Vi bygger en skola som kanske ska stå i hundra år. Det vi gör är att skapa flexibilitet och utvecklingsmöjligheter för framtida utbildningspolitiker, säger Björneke.

Vid dagens presentation sades också att flera andra partier ser positivt på uppgörelsen. C, KD och MP sägs också stödja förslaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer