Foto: SVT

S om SD:s polisanmälan: ”Varje politiskt parti har en historia”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna i Norrköping polisanmäler Norrköpings stadsmuseum för att ha hängt upp en bild på partiets styrelse i kommunen på den pågående utställningen ”Medlöperi och Motstånd – Nazismen i Norrköping då och nu”.

Darko Mamkovic, Sverigedemokraternas ordförande i Norrköping, menar att det handlar om ren smutskastning.

Olle Johansson (S), kultur- och fritidsnämndens ordförande, har ingen förståelse för polisanmälan:

Norrköping

– Varje politiskt parti har en historia som man kanske inte alltid tycker är vacker. Man förändras som parti, men man har ändå en historia.

Maria Modig, tf chef Norrköpings stadsmuseum. Foto: Norrköpings kommun

Redan dagen efter att utställningen invigdes utsattes stadsmuseet för hot och hat då en en väska innehållande antisemitiskt material hade placerats utanför museets entré.

Sverigedemokraternas agerande har gjort att stämningen på stadsmuseet nu upplevs ha blivit ansträngd tidvis.

– Den här uppståndelsen gör att det väcker känslor hos många besökare, men vårt uppdrag är att levandegöra historien och värna yttrandefriheten, säger tf museichef Maria Modig diplomatiskt.

Bilden på Sverigedemokraternas styrelse är tills vidare borttagen från utställningen som pågår till 31 januari 2021. Museet har sedan tidigare höjd säkerhet på grund av utställningens innehåll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet