Sverigedemokraternas ordförande i Norrköping anmäler utställning på Stadsmuseet. Foto: SVT/Norrköpings kommun

SD polisanmäler Norrköpings stadsmuseum

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna i Norrköping anmäler stadsmuseet för att ha hängt upp en bild på partiets styrelse i kommunen på utställning om nazism.

Det är på grund av utställningen Medlöperi och Motstånd som Sverigedemokraterna i Norrköping nu anmäler stadsmuseet, det var P4 Östergötland var först med att rapportera om. Utställningen ska skildra nazismen från förr och nu.

– Det är det lägsta jag har varit med om, att man försöker koppla 30-talets nazism med Sverigedemokraterna är ren galenskap. Att min styrelse finns med i samband med hakkors och grymheter som nazismen kan jag inte tolka som något annat än smutskastning, säger Darko Mamkovic Sverigedemokraternas ordförande i Norrköping.

”Vill koppla SD med nazismen”

Enligt Darko Mamkovics uppfattning så kopplas SD samman med nazismen genom utställningen.

– Jag har blivit kontaktad av många besökare som uppmärksammat detta, så jag gick och kollade på utställning själv och tog sedan beslut i samråd med partiet att anmäla museet och kommunen. Anmälan kommer att kompletteras  och samtliga på bilden kommer även att göra en egen polisanmälan, säger han till SVT.

Enligt Stadsmuseet var Sverigedemokraterna inbjudna till att få medverka och se utställningen innan självaste premiären men valde att avböja.

– Jag tycker naturligtvis att vi ska prövas om vi har gjort något fel men kommunens jurister har gått igenom alla våra texter och tittat på det här. säger Maria Modig chef på Norrköpings stadsmuseum till P4 Östergötland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.