Foto: SVT

”Så bossas en bitch” – gör upp med Shakespeares tuktade argbigga

Publicerad

I staden Padua är allting till salu. Även Catarina – en kvinna som plötsligt blivit bråkig och arg. Men ilskan ska nog kunna tas bort av rätt man. Det handlar en ny teaterpjäs om, delvis baserad på Shakespeares ”Så tuktas en argbigga” – men nu i sann ”metoo”-anda.

År 2017, i den fria teatergruppen Unga Romas tappning, så är mycket förändrat – nu handlar det om inte om att tukta, utan om att ”bossa en bitch”. Där Shakespeares verk slutar med att kvinnan fogar sig efter mannen och den arga Catarina blir ”tuktad och snäll”, så har ”Så bossas en bitch”, skriven av Lotta Grut – ett helt annat upplägg.

– Den har ju samma tema så att säga, om kvinnan som ska bli tuktad för att passa in i ett patriarkat. Men i den här pjäsen så bryter vi det. I pjäsen säger skådespelarna att de inte ställer upp att spela den här rollen, ”jag kan inte spela att jag ska tukta”. Så då bestämmer sig den här teatergruppen för att se det här på ett nytt sätt, att vi måste snacka om det här, vi måste se hur vi är med varandra, säger regissören Karin Kickan Holmberg.

Foto: SVT

”Ett ämne som engagerar”

Repetitionerna pågår nu inför premiären på lördag 25 november som kommer att spelas på Länsteatern i Visby. Det är en pjäs vars budskap, till skillnad från Shakespeares ”Så tuktas en argbigga” har råkat hamna helt rätt i tiden i och med ”metoo”-kampanjen.

– Det är en glädje i mig att vi tar upp ett ämne som engagerar unga. Vi har haft några ”provungdomar” här som säger att ”det är ju det här vi håller på med”, säger Karin Kickan Holmberg.

”Handlar om psykisk misshandel”

För skådespelaren Emanuelle Davin, så innebar ”metoo”-kampanjens extra fokus på temat i pjäsen, ett nytt sätt att förhålla sig till rollen.

– Det handlar ju om psykisk misshandel. Och om man tittar på samhället i stort, och på hur maktstrukturer är, så ligger psykisk misshandel och vanlig patriarkal jargong jävligt nära varandra. Att ta upp det, och syna sig själv, vilka situationer man ”pleasar” i, det blir väldigt jobbigt och väldigt privat. Så i vad vi än repeterar så utgår jag från mig själv på ett sätt som jag kanske inte annars gör, säger hon.

Skådespelaren Emanuelle Davin Foto: SVT

Se mer i kvällens nyhetssändning kl 18.30

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer