Foto: SVT

Så görs effekterna till SVT-programmet om Beowulf

Uppdaterad
Publicerad

På SVT i Norrköping har grafikern Tobba Johansson den senaste tiden jobbat med att gestalta historien om Beowulf. Sagan som utspelar sig på 500-talet har inspirerat till både Sagan om ringen och Game of Thrones. Resultatet visas nu i SVT- programmet Vetenskapens värld.

– Det här är det roligaste jag gjort på 20 år, säger Tobba Johansson grafiker på SVT.

Ett exempel är Chroma key-tekniken som är en gammal teknik, men som nu går att utföra enkelt i hemmadatorn. Man filmar ett objekt mot ett blått tyg och byter sedan ut bakgrunden i datorn. De program som krävs för att göra det här är inte längre så avancerade och dyra, berättar han.

– Det roliga är att se de här Chroma key-grejerna komma till liv. Det går fort och det är möjligt även med en blygsam SVT-budget. Vi har ju inte alls samma ekonomi som Hollywoodproduktioner, säger Tobba Johansson.

Att däremot få det animerade monstret som finns med i klippet att röra sig är något mer komplicerat tillägger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.