Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Stor ökning av anmälningar om hot och våld i skolan

Publicerad

Förra året anmäldes 65 hot- och våldsincidenter i skolorna på Gotland och i Östergötland till Arbetsmiljöverket. 2015 gjordes det 20 anmälningar, visar färsk statistik.

Utvecklingen beror enligt Lärarnas riksförbund sannolikt både på en ökad anmälningsbenägenhet och på en tuffare fysisk arbetsmiljö.

– Risken är att detta normaliseras efterhand, och så får det inte bli. Det behövs mer resurser och fler vuxna som verkar som stödpersoner i klassrummen, säger Sara Svanlund, andra vice förbundsordförande för Lärarnas riksförbund, till Nyhetsbyrån Siren.

Lärarnas riksförbund känner igen trenden i Arbetsmiljöverkets siffror från sina egna undersökningar.

– Enskilda lärare är väl medvetna om sina rättigheter. Samtidigt tror jag att det finns en osäkerhet kring att markera gränser. Vi ser ju också en ökning av anmälda kränkningar mot personal till Barn- och elevombudet. Som lärare kan man vara rädd för att ta i för mycket och riskera tillrättavisningar från arbetsgivaren, som ibland kan vara mer måna om sitt rykte än något annat, säger Sara Svanlund.

Anmälningar om hot och våld i skolorna i Östergötland och på Gotland till Arbetsmilljöverket

Kommun: 2019 (2018) (2015)

Boxholm: 0 (0) (2)

Finspång: 1 (1) (2)

Kinda: 1 (1) (1)

Linköping: 20 (12) (7)

Mjölby: 1 (4) (1)

Motala: 7 (6) (0)

Norrköping: 20 (32) (7)

Söderköping: 10 (1) (0)

Vadstena: 0 (0) (0)

Valdemarsvik: 3 (0) (0)

Ydre: 0 (0) (0)

Åtvidaberg: 0 (0) (0)

Ödeshög: 0 (1) (0)

___________

Gotland: 2 (0) (0)

Källa: Arbetsmiljöverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.