Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se mer i klippet om hur appen fungerar och hur den kan hjälpa fler unga. Foto: SVT

Så ska nya appen förenkla elevers kontakt med kurator

Publicerad

Allt fler barn och ungdomar mår psykiskt dåligt. Som den första kommunen i Östergötland tar nu Valdemarsvik hjälp av ett digitalt verktyg som ska förenkla kontakten med eleverna och skolkuratorerna.

– Vi tror att det finns fler ungdomar som har behov av att komma i kontakt med elevhälsan, men som vi inte riktigt når idag. Då är det här en bra lösning, säger Maria Feltborn, verksamhetschef för den centrala barn- och elevhälsan i Valdemarsvik.

Se mer i klippet ovan om hur appen fungerar och hur den kan hjälpa fler.

App på skoldator

Alla elever i årskurs 6-9 på Ringarum skola, Gusums skola och Vammarskolan kommer nu få tillgång till en app på skoldatorn eller den privata mobiltelefonen. Genom appen kan eleverna kommunicera med skolans kuratorer i en chatt eller göra en bokning av samtal, både digitalt och personligen.

– Jag ser det här som ett mycket bra verktyg för att tidigt komma i kontakt med eleverna, säger socialpedagog Kennet Kjellgren.

– Vi ser i alla mätningar att den psykiska ohälsan ökar men frågan är vad vi gör åt det? Med det här digitala systemet hoppas vi kunna lyckas bättre och bli mer träffsäkra, säger Maria Feltborn.

Mobiltelefon som visar appen för den digitala elevhälsan Foto: Christian S Zetterdahl/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.