Stångåstadens vd, Fredrik Törnqvist visar hur väggar snabbt kan flyttas i lägenheten Foto: SVT

Så ska vi bo i framtiden – premiär för bomässa idag

Publicerad

Idag invigs landets hittills största bomässa i nybyggda stadsdelen Vallastaden i Linköping. Här visas nya, hållbara sätt att bo och leva. Men vägen dit har varit kantad av politisk oenighet.

Byggandet av den nya stadsdelen har gått snabbt. Första spadtaget togs för bara två år sedan.

Fram till slutet av september kommer man att kunna besöka 70 olika utställningar på området. Arrangörerna hoppas kunna locka hela 100.000 besökare.

Vallastaden2017

Nya tekniska lösningar

Experimentstadsdelen Vallastaden består av tusen bostäder. Här visas exempel på ny arkitektur och nya tekniska lösningar. Vad sägs till exempel om solceller inbyggda i glasrutor eller en etta som på några minuter kan göras om till en fyra?

LÄS MER: Så ser framtidens boende ut

Alla som bor här måste också vara med i en bilpool för att minimera biltrafiken i området.

S ville ställa in

Bomässan i Linköping är den största hittills i landet, men vägen dit har inte varit alldeles rak. För två och ett halvt år sedan ville Socialdemokraterna till och med ställa in hela arrangemanget. Detta eftersom de tyckte att det skulle bli för dyrt.

Senast för tre veckor sedan uppstod en ny träta mellan oppositionen och Socialdemokraterna om hur det hela hanterats politiskt.

– Vi bygger väldigt mycket men det som byggs är inte anpassat efter det behovet som finns, säger Muharrem Demirok (C) kommunalråd och vice ordf i samhällsbyggnadsnämnden i Linköping. Foto: SVT

Och när en etta på 45 kvadrat kan kosta över 2 miljoner är det knappast lösningen på bostadskrisen, det erkänner även lokala politiker.

LÄS MER: ”Vallastaden botar inte bostadsbristen”

Bomässan håller öppet 2-24 september i Linköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vallastaden2017

Mer i ämnet