Så sorterar du skräpet efter jul

Uppdaterad
Publicerad

Så här i mellandagarna är det kanske dags åka till återvinningen med allt skräp som blivit efter jul. Men det slarvas en del när det gäller hur saker och ting ska sorteras.

Att sortera skräpet efter allt julfirande är kanske inte det roligaste. Många upplever det som både jobbigt och svårt, och eftersom orken kanske inte riktigt finns där blir det lätt en fulsortering, menar avfallshanteringschefen Anders Karlsson i Norrköpings kommun.

Han menar att man borde tänka mer klimatsmart redan vid inhandlandet av julklapparna.

– Kan jag kanske ge bort en upplevelse eller en tjänst, istället för något materiellt? Om man ändå bestämmer sig för att köpa något materiellt så tycker jag att man ska tänka livslängd, sakerna ska hålla länge, säger Anders Karlsson.

Avfallet ökar under decembermånad

I Sverige ökar avfallet av just pappersförpackningar med ungefär 1 600 ton under december månad, enligt FTI. Det är en ökning på cirka 20 procent i jämförelse med en vanlig månad.

Vad kan man själv göra för att undvika fulsortering?

– Presentpapperet är en pappersförpackning och den ska sorteras som sådan. Snöret lägger du i dina vanliga brännbara sopor. Julgranen får du åka med till returpunkten och slänga i rishögen, när julen är slut, säger Anders Karlsson.

Dessutom är det viktigt att sortera matavfall säger han.

– Det är viktigt att du sorterar ut matavfallet så att vi kan göra biogas och köra våra sopbilar på det, berättar Anders Karlsson.

Släng inte maten!

  • Ät upp den, eller gör det till något socialt om du får mat över, bjud in vänner, ovänner, kollegor, personer som aldrig firat en svensk jul, bekantas bekanta, grannen och grannens hund eller din framtida partner. Ett bra sätt att sprida värme samtidigt som man slipper slänga julmaten i komposten.

Julklappspappret

  • Spara eller återvinn. Julklappspapper och kartonger lägger man bland pappersförpackningar. Om möjligt, ta bort tejp och klister och vik ihop kartonger och papper, så de tar mindre plast i återvinningsbehållaren.

Paketsnören

  • Spara eller lägg det i din vanliga avfallspåse. (De trasslar och krånglar vid sortering och återvinning)

Frigolit

  • Lämnar du i behållaren för plastförpackningar.

Sillburken

  • Tvätta ur och spara den, annars lämna burken bland glasförpackningar och locket bland metallförpackningar.

Trasiga lampor från adventsljusstaken och julgranen

  • lämnas till återvinningscentralens el-insamling. Samma sak gäller för hela staken eller ljusslingan om den gjort sin sista jul.

Julgranen

  • Hör hemma vid kommunernas grovsopsanläggningar eller på platser som kommunen eller fastighetsägaren angivit. Kolla med din kommun.

KÄLLA: Förpacknings- och Tidningsinsamlingen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer