Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter beslutet att stoppa intaget för högskoleförberedande program på Nyströmska skolan i Söderköping, beslutade företagaren Lina Gustavsson Widlund att skriva ihop 200 sidor av förslag och fundering från företag och medborgare på hur kommunen kan spara pengar. Foto: Edian Foric/SVT

Så vill medborgarna lösa ekonomiska krisen i Söderköping

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett tufft ekonomiskt läge för Söderköpings kommun, där flera besparingar måste göras. Flera av kommunens förslag har fått många att reagera. Bland annat har 60 företag och andra medborgare samlat in nästan 200 idéer och förslag till politikerna på hur man kan spara pengar i kommunen.

– Det är förslag som även rör brister och slöseri på våra skattepengar, säger företagaren Lina Gustavsson Widlund.

Politikerna om kritiken

Ett av besluten är att stoppa intaget för högskoleförberedande program på Nyströmska skolan under 2024. Många Söderköpingsbor har regerat och en lista med förslag har lämnats till politikerna på hur man kan spara pengar istället för att stoppa intaget till Nyströmska skolan.

– Förvaltningarna arbetar nu med att svara på dessa frågor och förslag. På fredag är tanken att vi ska publicera våra svar, säger Martin Sjölander (M), ordförande i kommunstyrelsen.

Underskott på 37 miljoner

Söderköpings kommun har ett underskott på 37 miljoner kronor, vilket är orsaken till att kommunledningen presenterade ett åtgärdspaket i april, som ska spara 27 miljoner kronor.

– Ekonomin för Söderköpings kommun är väldigt dåligt, bland de sämre i Sverige tyvärr, säger Martin Sjölander.

I videoklippet berättar Martin Sjölander (M), ordförande i kommunstyrelsen vad han tänker om kritiken och förslagen som har lämnats in. Foto: Edina Foric/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.