Foto: Mats Ekeberg

Sälarna kan ha lämnat Strömmen

Uppdaterad
Publicerad

De sälar som tidigare observerats i centrala Norrköping har inte setts till de senaste dagarna, uppger kommunjägaren Mats Ekeberg.

– Naturen har kanske haft sin gång, skriver han i en kommentar till SVT Nyheter Öst.

Dock har limnolog Simon Karlsson vid Norrköpings kommun fått en rapport från närboende om att en sälkut har setts uppe på land intill Strömmen under måndagskvällen.

Sälkutar i centrum

Kommunen efterlyser sälobservationer

Men de senaste dagarna har inga observationer gjorts. Kommunen ska nu gå ut via sociala medier och efterlysa iakttagelser.

– Vi kommer be allmänheten att berätta för oss om de har sett en säl i centrala Strömmen, säger Simon Karlsson och tillägger att man efter helgen ska ta beslut om stängslet ska tas ner.

Beslut om stängsel väntas

Det var efter att flera unga sälar hittats i centrala Norrköping som kommunen i samråd med veterinär och kommunjägare beslöt att försöka skydda dem från alltför närgångna människor och hundar med hjälp av ett stängsel.

Stängslet har inneburit att en promenadstig intill Strömmen stängts av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sälkutar i centrum

Mer i ämnet