Under måndagen hittades en sälkut påkörd i Lindö Foto: Mats Ekeberg

Död säl undersökt

Uppdaterad
Publicerad

Den säl som förmodligen blivit påkörd och som hittades i Lindö i Norrköping i måndags har nu undersökts av Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Samtidigt hittades två magra sälkutar drunknade under måndagen.

Den unga gråsäl som hittades på vägen, i närheten av Lindöbadet var enligt SVA utmärglad med kraftigt tillbakabildad muskulatur och vägde endast 13,2 kg.

Den senaste tiden har flera unga sälar påträffats i Norrköping som alla varit kraftigt undernärda.

Sälkutar i centrum

– Det här återkommer emellanåt att enstaka djur söker sig till fel plats, när de överges av sin mamma, säger Erik Ågren som är biträdande stadsveterinär vid SVA.

Magsäcken saknade innehåll

Vidare skriver SVA i obduktionsrapporten att sälen hade en nästan total avsaknad av fettväv och magsäcken och tarmen saknade innehåll.

– Ett visst antal sälkutar har svårt att lära sig att jaga ordentligt och då svälter de ihjäl.

Två sälkutar hittades drunknade i ett fisknät

Under torsdagen fick även SVA samtal om ytterligare två sälkutar som hittats drunknade i ett fisknät  i Norrköpingstrakten. Även dessa två var magra.

– De var också väldigt tunna, säger Erik Ågren.

”Tecken på att det finns mycket säl”

Att det den senaste tiden hittats flera unga sälar i Norrköping tror Erik Ågren är en tillfällighet samt ett tecken på en ökad population.

– Vi har ju inte hittat någon sjukdom bakom utan det är ett tecken på att det finns mycket säl, säger Erik Ågren.

Undersökningen av den döda sälen som hittades på en bilväg i Lindö visade även en ytlig böld med såröppning över ländryggen. Vänster överarmsben var också brutet och skadorna kan enligt SVA, vara trafikorsakade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sälkutar i centrum

Mer i ämnet