Foto: SVT/ Mikko Lindskog

Staket ska ge sälen lugn och ro

Uppdaterad
Publicerad

Redan på tisdagsförmiddagen hade Norrköpings kommun satt upp ett högt stängsel vid den plats där sälen går upp på land. Platsen är ett populärt promenadstråk och stängslet har satts upp för att ge sälen chans till vila.

– Vi har spärrat av gång- och cykelvägen mitt emot Strömparken för att sälungen ska kunna få uppehålla sig ifred på strandkanten, säger Johan Lewander, landskapsingenjör vid Norrköpings kommun.

”Många har hört av sig”

Även på kommunen har allmänhetens engagemang för sälungen märkts av under dagen.

Sälkutar i centrum

– Det är många som har hört av sig och har velat ta kort på sälungen. Många som har hört av sig tyckte också att vi skulle börja stänga av delar av parken, säger Johan Lewander.

Delar av parken stängs av

Nu har delar av parken stängts av för att sälen ska få vara ifred från hundar och allt för närgångna människor. Hur länge delar av parken kommer att vara avstängd är i än så länge oklart.

– Vi får se hur utvecklingen blir med tanke på om sälen kommer att uppehålla sig här en längre stund eller inte. Då får vi hitta andra lösningar troligtvis, säger Johan Lewander.

Vad tycker du om att ha en säl mitt inne i stan?

Jo det är ett trevligt inslag att se sälar. De brukar ju inte vara inne i stan så ofta så det är kul att det kommer en säl och hälsar på oss, säger Johan Lewander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sälkutar i centrum

Mer i ämnet