Foto: SVT/Mats Ekeberg

Sälarna kan vara här för att stanna

Uppdaterad
Publicerad

Den säl som befinner sig i Motala ström i centrala Norrköping är, enligt veterinär Bengt Röken, ungefär en månad gammal.

– Den har tappat sin kutpäls och har bytt päls. En säl i den här åldern skulle normalt vara något tjockare om den hade diat ordentligt. Men den här individen har lärt sig att fiska, säger Bengt Röken.

De sälkutar som tidigare påträffats har haft kvar sin vita päls, vilket gör det svårare för dem att simma säger han. Att den unga sälen befinner sig i Strömmen, kan enligt Bengt Röken ha två olika orsaker.

Sälkutar i centrum

Kan vara född i Bråvikens mynning

Antingen har den lockats av att det finns gott om fisk eller så har den fötts vid Bråvikens mynning.

– Det måste finnas någon som sett sälkutar under mars månad längs Bråviken. Det skulle underlätta om vi visste mer om var de kommer ifrån, säger Bengt Röken.

Eftersom sälen klarar av att fånga fisk kan den mycket väl komma att stanna i Motala ström i centrala Norrköping.

– Finns det gott om fisk kommer den inte lämna Strömmen, säger Bengt Röken.

”Vilda djur ska inte in för nära människor”

Dock kan detta komma att innebära problem. Dels handlar det om skada för fisket och dels handlar det om att de vänjer sig vid människor. Sälar är normalt mycket skygga för människor säger han.

– Vilda djur ska inte in för nära människor. Ingen är betjänt av orädda sälar i Strömmen. Det kan gå åt fel håll, säger veterinär Bengt Röken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sälkutar i centrum

Mer i ämnet