Fredrik Törnqvist, vd bostadsbolaget Stångåstaden. Foto: Lena Liljeborg och Mikko Lindskog/SVT

”Samverkan Berga” ska ge tryggare stadsdel

Uppdaterad
Publicerad

Fyra stora fastighetsbolag presenterade idag ett samarbete för att utveckla och skapa en tryggare miljö i Linköpingsstadsdelen Berga. I planerna ingår bland annat 250-300 nya bostäder samt att skapa attraktiva mötesplatser.

– Berga har kanske det minst utvecklade centrumet av alla stadsdelar. Vi har problem med tryggheten i området. Bolagens satsningar passar bra med kommunens planer att skapa en mer välkomnande plats, sa kommunalrådet Niklas Borg (M) under den digitala pressträffen.

Borg menar också att den här satsningen kan vara det största som hänt stadsdelen sedan den byggdes under 1960-talet.

Linköping

– Vi vill göra Berga både attraktivare att bo i, men också att handeln ska vara attraktivare, säger Stångåstadens vd, Fredrik Törnqvist till SVT Nyheter Öst.

Mer om vad det bolaget vill göra hör du i videon ovan.

De fyra bolagen som går samman för att utveckla Berga är: ICA fastigheter, HSB Östergötland, Heimstaden bostad och Stångåstaden. Förutom att fräscha upp centrum planeras 250-300 nya bostäder. Även en stor andel befintliga lägenheter ska renoveras.

Några specifika planer avslöjades för övrigt inte idag. Arbetena i Berga kommer ta tid. Till att börja med ska det tas fram detaljplaner och bara det kan ta flera år.

Vad några Bergabor tycker kan du höra i videon i artikeln nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet