Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sargonia Dankhas försvann i november 1995 i Linköping. Hör om hennes försvinnande i klippet. (Video från oktober 2022) Foto: Privat

Sargonia Dankhas misstänkta mördare har gripits i Italien

Uppdaterad
Publicerad

En man har gripits misstänkt för att ha mördat Sargonia Dankha. Hon försvann i Linköping för 28 år sedan och Linköpingspolisen grep kort efter hennes försvinnande mannen misstänkt för mord. Men han släpptes året efter.

– Det är väldigt spännande att se vad som händer i Italien nu. Vi har flera gånger varit nära ett åtal i Sverige, säger Jan Staaf som har utrett brottet i Linköping.

En kvinna från Linköping, 21-åriga Sargonia Dankha, försvann spårlöst i Linköping 1995. En då 45-årig man, som hade haft en relation med Dankha, greps kort efter försvinnandet och häktades för mord. Motivet uppgavs vara svartsjuka.

Polisen hittade blod och hårstrån från Dankha i 45-åringens lägenhet och i en bil som kunde kopplas till honom, men hennes kropp hittades aldrig. I januari 1996 släpptes mannen, som då åkte till Italien.

Sargonia Dankhas försvinnande

Nu rapporterar italienska medier att mannen, som nu är i 70-årsåldern, har gripits misstänkt för mordet. Det var Corren först att berätta.

– Det är positivt om utredningen har kommit så långt att de har kunnat gripa mannen, säger Magnus Roodla, chef för grova brott vid polisen i Linköping.

”Det var väldigt nära åtal”

Kriminalkommissarie Jan Staaf började titta på fallet cirka fem år efter försvinnandet, som ett ”kallt fall”.

– Utredningen pekade mot att det var den här mannen som nu har gripits i Italien. Många åklagare har tittat på det och det har varit väldigt nära åtal flera gånger. Men det har alltid saknats någon liten del. Och mannen har själv kommit med en del förklaringar som vi inte har kunnat slå hål på.

Dessutom hittades aldrig Sargonias kropp, vilket var en försvårande omständighet.

”De har funderat fram och tillbaka”

För ungefär ett år sedan började en italiensk advokat intressera sig för fallet, berättar Jan Staaf, och en italiensk åklagare har begärt ut handlingar från Linköpingspolisen.

– Jag vet att de har funderat fram och tillbaka kring ärendet. Och idag kom det här gripandet. Det skulle naturligtvis vara skönt för anhöriga om det blir ett erkännande, säger Jan Staaf.

Han säger att det i Polisregion Öst saknas en grupp som arbetar med Kalla fall och att man därför sällan har tid att utreda den här typen av ärenden.

I videon berättar SVT:s reporter om försvinnandet och misstankarna mot mannen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sargonia Dankhas försvinnande

Mer i ämnet