Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sargonia Dankhas försvann i november 1995 i Linköping. Hör om hennes försvinnande i klippet. (Video från oktober 2022) Foto: Privat

Jakten på Sargonia Dankhas mördare fortsätter – i Italien

Uppdaterad
Publicerad

Sargonia Dankha försvann i Linköping i november 1995. Nu fortsätter jakten på hennes mördare i Italien.

– Den tidigare misstänkte bor i Italien så vi kommer att samverka med italienska myndigheter framöver, säger förundersökningsledare Jan Staaf.

21-åriga Sargonia Dankha försvann för snart 27 år sedan. En 45-årig man, som haft en relation med Dankha, greps kort efter försvinnandet och häktades för mord. Motivet uppgavs vara svartsjuka.

Sargonia Dankhas försvinnande

DNA-spår

Polisen hittade blod och hårstrån från Dankha i 45-åringens lägenhet och i en bil som kunde kopplas till honom. Men hennes kropp hittades aldrig. Den 12 januari 1996 försattes dock mannen på fri fot. Efter frisläppandet lämnade han Sverige och åkte till Italien. Enligt polisen pekar en rad indicier på att det var 45-åringen som mördade Sargonia Dankha.

– Vi har dessvärre för mycket att göra vilket medför att så kallade kalla fall blir svåra att hinna med och utredningen går långsamt, säger Jan Staaf.

Saknar ”kalla fall-grupp”

I landets polisregioner har man tillsatt särskilda utredningsgrupper som går igenom olösta våldsbrott i ”kalla fall”. Polisområde Öst är den enda regionen som ännu inte har någon sådan grupp.

– Jag önskar att vi hade det men det har vi tyvärr inte, säger Jan Staaf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sargonia Dankhas försvinnande

Mer i ämnet