Sargonia Dankhas försvann den 30 november 1995 i Linköping. Foto: Privat

Sargonias försvinnande – åklagaren tar upp fallet igen

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen berättade programmet Veckans brott om Sargonia Dankhas som försvann i Linköping för 21 år sedan. Nu tar chefsåklagaren upp fallet igen.

Sargonia Dankhas försvann den 30 november 1995. Mycket i polisutredningen pekade mot den före detta pojkvännen. Motivet skulle vara svartsjuka.

– Gärningsmannen har gjort vissa medgivande till personer som vi har intervjuat i den här förundersökningen som gör att vi vet att vi är på rätt spår, säger Jan Staaf, chef för utredningssektionen vid Polisen i Östergötland, i tv-programmet Veckans brott.

Sargonia Dankhas försvinnande

”Ingen tvekan”

I programmet sade Leif GW Persson att han anser att fallet är polisiärt uppklarat.

– Ja det menar jag, och det är ingen tvekan om att han har gjort det där.

Karta över den väg Sargonia tros ha gått. Foto: Veckans brott

Samma linje

Åklagaren Henrik Ålin var inne på samma linje då han intervjuades för programmet.

–  Det är omöjligt för mig att referera mina kollegors beslut, men till skillnad från en del andra ouppklarade brott är det uppenbarligen så att det finns ganska mycket. Och det kanske inte behövs så värst mycket till i påbjuden riktning för att man skulle kunna nå framgång med det här ärendet.

Ingen åtalad

Trots att mycket pekar mot den före detta pojkvännen har ingen åtalats under de 21 år som gått sedan Sargonia försvann. Men efter programmet ringde chefsåklagaren i Linköping upp redaktionen på Veckans brott.

–  Det var 21 år sedan Sargonia försvann och det har hänt en hel del på det kriminaltekniska området. Sedan har det också under utredningens gång kommit fram lite nya vittnesuppgifter. Och det krävs kanske inte så mycket till för att man ska kunna nå en framgång med ett åtal här, säger Pär Andersson, chefsåklagare i Linköping i kvällens Veckans brott.

Inte gett upp hoppet

I programmet berättade Sargonias bror att han fortfarande inte har gett upp hoppet.

– Jag tror olika varje sekund, varje minut. Ibland tror jag hon ligger någonstans bara. Det är det där med hoppet, som är det bästa och det värsta man kan ha i sitt liv.

Sargonia Dankhas bror. Foto: Veckans brott

Han berättade också hur det har påverkat familjen.

– Personligen är man så klart jättebesviken. Jag förstår inte, med allt bevismaterial, att man låter en sån här människa gå fri.

Då börjar utredningen på nytt

Pär Andersson säger till Veckans brott att han åklagare och poliser kommer att gå igenom allt utredningsmaterial med början i januari nästa år.

Programmet sänds i SVT1 klockan 21.00 tisdag kväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sargonia Dankhas försvinnande

Mer i ämnet