Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ghriba Shabo, mamma till Sargonia Dankhas. I oktober startar rättegången i Italien mot den man i 70-årsåldern som misstänks ha mördat Sargonia för 28 år sen. Foto: John Senewiratne/SVT

Sargonia Dankhas mammas vädjan till medhjälpare: ”Berätta”

Uppdaterad
Publicerad

Under en känslosam presskonferens i Linköping aviserades det först att Sargonia Dankhas mamma Ghriba Shabo inte ville uttala sig. Men tillslut tog hon ändå till orda – med en vädjan till personer som kan ha hjälpt till att flytta dotterns kropp för 28 år sen.

– Berätta! Vakna och berätta vad ni har gjort, sa Ghriba Shabo i slutet av presskonferensen.

Det var i somras som en man i 70-årsåldern greps i Italien, där han är bosatt. Han är misstänkt för mord i samband med Sargonia Dankhas försvinnande från Linköping, 1995. Den misstänkte mannen har inte erkänt mordet.

Preskriberat brott

Vid dagens presskonferens närvarade även den italienska advokaten Francesco Rubino som berättade att man tror att den mordmisstänkte mannen hade hjälp att flytta på kroppen som aldrig har hittats.

– Jag vädjar till dem att kliva fram. De möter ingen risk att straffas, det här brottet är redan preskriberat i både Sverige och Italien, säger Rubino.

Rättegång i Italien

Rättegången hålls i Italien med start den 13 oktober. Advokat Francesco Rubino räknar med att det kan bli en lång sådan – upp mot ett år. Han säger att liknande fall prövats tidigare trots att ingen kropp har hittats och är hoppfull att det kan bli en fällande dom mot den misstänkte mannen.

– Han har varit väldigt tystlåten i förhör. På grund av hjärtproblem har han velat ha sin häktning i hemmet men det har avslagits, säger Rubino.

Hör mer från Sargonias mamma Ghriba Shabo och advokat Francesco Rubino i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.