Foto: SVT

SD lägger tyngd på sin vågmästarroll i Motala

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna i Motala skriver idag i ett pressmeddelande att de i nuläget stödjer Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Vad detta i praktiken kommer att betyda för till exempel budgeten i kommunen verkar än så länge oklart. Det kan innebära att Alliansen inte får igenom sin budget och vissa andra förslag.

I pressmeddelandet skriver SD också att: ”Vi ser inga fördelar med att stödja ett nytt styre bara för att.” SD menar dessutom att ett stöd till Alliansen i nuläget inte är intressant utan att de ”ser ett fortsatt styre med S, MP och V som ett bättre alternativ.”

Alliansen kan tvingas styra med rödgrön budget

– Vi i Alliansen anser att väljarna talat ett tydligt språk när S minskat så som de gjort i Motala. Vi vill styra, men SD:s utspel kan ju innebära att vi tvingas styra med en rödgrön budget om vår röstas ner, säger kommunfullmäktigeledamoten Erik Backman (M).

Val 2018 – #dinröst

– Samtidigt vet jag inte i vilken mån framför allt Vänsterpartiet skulle vilja styra med stöd från SD, fortsätter han.

S tycker att Alliansen bäddat för situationen

Kommunstyrelsens ordförande Camilla Egbert (S) anser att Alliansen själva försatt sig i den här situationen genom att välja att regera i minoritet.

– Vi ville hellre se en överenskommelse med andra partier och bryta blockpolitiken, men Alliansen har tackat nej till det, säger hon.

Egbert menar att SD troligen förväntat sig inflytande hos Alliansen, som de inte fått gehör för.

– Vi kommer aldrig att samarbeta med SD. Jag är inte förvånad över det här utspelet för mitt intryck är att SD inte bryr sig om vilken sida som styr, bara att deras delaktighet är viktig för dem.

Budgetförslagen

Hon säger också att de rödgröna partierna kommer att rösta för sitt eget budgetförslag. Erik Backman (M) anser att alla andra partier har möjligheten att rösta på Alliansens förslag i kommunfullmäktige

Mejlsvar

SD:s Johnny Karlberg svarar via mejl på SVT Nyheter Östs frågor:

Om SD stödjer V, MP och S – vad betyder det för styret och budget i Motala när Alliansen gått ut med att de kommer ta över styret?

”Vad Alliansen sagt får stå för dem. För att styra behöver man en majoritet.”

Kommer ni fälla en budget från Alliansen?

”Budgeten har vi inte sett än, dock är det oseriöst att fälla en budget bara för att.”

Har ni några krav för att stödja endera sidan?

”Vi står mitt emellan båda sidorna, självklart kommer vi försöka få igenom våran politik.”

Betyder det SD skriver att ni hellre vill se det styre som varit under gångna mandatperiod än Alliansen?

”Det styret som varit har inte alltid varit bra. Dock är det skillnad att styra i majoritet, i minoritet behövs bättre genomtänkta förlsag samt lyhördhet.”

SD:s pressmeddelande

PRESSMEDDELANDE

SD MOTALA STÖDJER I NULÄGET S MP V UTAN NYA KRAV

Sverigedemokraterna har inga skyldigheter mot någon förutom våra väljare.Att alliansen i riksdagen indirekt väljer att stödja en ledamot för vänsterpartiet till talmanspost och direkt hålla SD utanför ordförandeposter i utskotten visar på att de inte värdesätter demokratin och väljarnas vilja.Att stödja alliansen är inte intressant i nuläget utan vi ser ett fortsatt styre med S Mp och V som ett bättre alternativ.

Dock kan det som sker i riksdagen kan även påverka vårat synsätt i Motala fram till den 15:e oktober när de första valen kommer att ske.

SD tänker dock inte rösta fram ett styre för att skapa oreda. Däremot i enskilda frågor har vi inga skyldigheter utan förväntar oss ett gott samtalsklimat.Vi ser inga fördelar med att stödja ett nytt styre bara för att. Våran grupp är helt överens i detta beslut.

Mvh Sverigedemokraterna Motala

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet