SD och POSK vinnare i kyrkovalet

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna och Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan – POSK -  blev vinnare i gårdagens kyrkoval.

Däremot gick de borgerliga partierna tillbaka. Valdeltagandet ökade något men är fortfarande mycket lågt.

Socialdemokraterana är fortsatt den dominerande grupperingen i stiftsfullmäktige i både Strängnäs som Linköpings stift. Och den näst största grupperingen är Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan.

Valdeltagandet varierade stort från Nyköpings dryga 14 procent till Eskilstunas 10 och Norrköpings 9 procent.

Riskerar legitimitet

Det låga valdeltagandet kan betraktas som ett bekymmer:

– På sikt så måste man fundera på om det är legitimiteten i beslutsfattandet som riskeras här. När vi har till exempel folkomröstningar kring skolnedläggningar eller andra saker så säger man att om det är mindre än 50 procents valdeltagande så tappar man legitimitet i den demokratiska processen. Nu är vi nere på 11-13 procent här – legitimiteten försvinner ju totalt, säger statsvetaren Johan Wänström.

Litet inflytande

Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna har båda aktivt profilerat sina partier i kyrkovalet. I Norrköping är nu Sverigedemokraterna representerade i kyrkofullmäktige.

– Ett mandat av 45 ger inget inflytande, så att säga. De kommer alltså vara med tre gånger om året, en person i kyrkofullmäktige, men inflytandet blir väldigt, väldigt litet, säger Gunnar Bredin, ordförande kyrkofullmäktige i Norrköping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kyrkovalet 2013

Mer i ämnet