Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hundratals detaljerade bilder har sammanfogats till en 3D-modell av vraket. ”Att dokumentera det som finns medan vi kan göra det, är jätteviktigt”, säger Lars Kruthof. Foto: SVT, Linus Andersson

Se de unika bilderna på vraket Hansa: ”Fortfarande ett öppet sår”

Uppdaterad
Publicerad

Det var en av andra världskrigets värsta svenska händelser. Hansakatastrofen drabbade många gotlänningar. På torsdagen presenterades en ny 3D-modell av vraket som gjorts med fotogrammetri.

Gotlandsbolagets passagerarfartyg Hansa torpederades av en sovjetisk ubåt och sjönk utanför Gotland 1944. Endast två personer överlevde och 84 personer, många gotlänningar, följde fartyget i djupet.

– Det som har förvånat mig är att det fortfarande är ett sådant öppet sår, säger Lars Kruthof som tillsammans med Jakob Ringbom länge forskat kring Hansakatastrofen.

Gotland
En livbåt ligger välbevarad vid sidan av Hansas akterskepp. Foto: Linus Andersson

Fotogrammetri

De båda har i samarbete med stiftelsen ”Voice of the ocean” och Gotlands Museum, gjort nya undersökningar av vraket. Hansa har nu dokumenterats med fotogrammetri som ger möjlighet att se fartyget på ett nytt sätt. Det innebär att hundratals högupplösta fotografier fogas samman för att skapa en 3D-modell. Det är samma arbetsmetod som använts vid de nya undersökningarna av Estonia.

De nya bilderna kommer att bli en del av en utställning om Hansa på Gotlands museum år 2024. Då släpps också en bok av Lars Kruthof och Jakob Ringbom om händelsen.

Se bilderna från Hansa och hör mer om undersökninen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet