Här vill företaget Lalandia lägga sitt vattenland och en tillhörande stugby Foto: Mimmi Moberg

Se hur Varamon kan se ut med Lalandia

Uppdaterad
Publicerad

Snart är det dags för Motala kommun att ta beslut om nya detaljplaner. Och idag presenterade kommunen en 3D-animerad film på hur det kommer att se ut efter att semesteranläggningen Lalandia byggts.

På drygt 282 000 kvadratmeter vill kommunen rymma semesteranläggningen Lalandia i Varamonområdet. Förhoppningen är att omkring 500 000 ska besöka vattenlandet och Motala varje år. Och man tror att satsningen kommer betyda mycket och att Motala kommer hitta en ny nisch.

– Vi har varit en industristad tidigare och nu är det väl dags att sadla om till något annat. Och jag tror turistnäring kan bli det nästa Motala, säger Hanna Hammarlund, mark- och exploateringschef Motala kommun.

550 semesterbostäder räknas byggas i form av lägenhetshotell och stugor. Planerna innebär också en kommunal simhall vägg i vägg med vattenlandet. Och på vissa områden kommer anläggningen ligga nära befintliga hus.

– Vi har gjort en bedömning i planarbetet och de avstånd som vi håller nu tycker kommunen är rimligt, säger Hanna Hammarlund.

Omdebatterad satsning

För att Lalandia-anläggningen ska kunna byggas måste kommunen anta en ny detaljplan. Och beslutet om detaljplanen ska tas nu i december. Men planerna uppskattas inte av alla, och hittills har 280 yttranden kommit in till kommunen.

– Vi har full respekt för de som har synpunkter och det här är kopplat mycket till människors känslor. Men det är kommunens uppgift att göra dem avvägningarna och vi tycker att vi gjort det på ett bra sätt, säger Hanna Hammarlund. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer