Hör mer i klippet när Gunilla Brynell-Johansson, vd för Vätternrundan, berättar om den nya bansträckningen. Foto: SVT//Jeppe Gustafsson/TT

Så blir nya Vätternrundan – se kartan

Uppdaterad
Publicerad

Efter att många cyklister kritiserat att det är trångt på banan vid norra delen av Vättern, så presenterade idag Vätternrundan en ny bansträckning på det klassiska motionsloppet.

På torsdagen beslutade styrelsen för Vätternrundan att man nu ändrar bansträckningen för att öka säkerheten.

–  Vi gjorde en deltagarundersökning efter årets lopp och av de 5 000 som svarade, ville hälften att vi skulle göra något åt den sista delen från Hammarsundet till Motala. Det är en sträcka där många känner sig otrygga, säger Gunilla Brynell-Johansson, vd för Vätternrundan.

Vätternrundan blir längre

Istället för att köra över Hammarsundet kommer nu cyklisterna att få köra in i Askersund och därefter följa vägen genom Åmmeberg, Zinkgruvan och Godegård, ner mot Motala.

Cykelloppet blir i och med den nya bansträckningen cirka en och en halv mil längre än i dag – 315 kilometer långt.

– Vi har respekt för att sträckan blir längre. Men om vi lägger säkerheten, ett bättre lopp och komma ifrån vägar med en intensiv trafik i vågskålen –  ja, då är det betydligt viktigare, säger Gunilla Brynell-Johansson.

Hör mer i klippet när Gunilla Brynell-Johansson berättar om den nya bansträckningen.

Så blir den nya sträckningen på Vätternrundan nästa år. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.