Se i klippet när den 300 år gamla snusdosan öppnas Foto: SVT//TT/Erlend Aas

Här öppnas den 300 år gamla snusdosan

Uppdaterad
Publicerad

Det var under en arkeologisk utgrävning i Inre hamnen i Norrköping som fyndet gjordes – en gammal snusdosa i mässing.
Nu har man öppnat locket på den gamla dosan.

– Vi kände ju redan när vi hittade snusdosan att det fanns något i den. Vi trodde det var lera eller dy, men hoppades på tobak – och det var det ju, säger arkeolog Magnus Stibéus.

Tappade snuset ner i ån

Snusdosan har initialerna PWG ingraverade och tros ha tillhört en man med namnet Pehr Gustaf Wadström, som levde på 1700-talet. Han var nämligen delägare i det skeppsvarv som en gång tiden låg i området.

Arkeologerna tror också att Pehr Gustaf Wadström har råkat tappa snusdosan ner i ån som fanns där vid den tiden. Och där på botten har den sedan legat tills arkeologerna hittade den – 300 år senare.

– Man kan tänka sig att han satt i en båt och sen tappat den därifrån ner i vattnet. Det kanske är en rimlig förklaring, säger arkeologen Karin Lindeblad.

Ovanligt fynd

Det är ovanligt att så litet fynd kan knytas till en historisk person, berättar arkeolog Magnus Stibéus vidare. Och nu hoppas man få veta mer efter att analyser har gjorts av innehållet.

– Den är mycket välbevarad. Det har inte kommit in något vatten. Det ska bli spännande att se efter analyser om vi kan berätta vad det är för sorts snus, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inre hamnen i Norrköping

Mer i ämnet