Segdragen upphandling av ortopedi och kirurgi

Uppdaterad
Publicerad

En dom i förvaltningsrätten gör att upphandlingen av kirurgi och ortopedi vid Motala lasarett riskerar att dra ut på tiden. Det är den nuvarande entreprenören Aleris som överklagat regionens beslut att ge kontraktet till Capio framöver.

Region Östergötland har i sin tur överklagat förvaltningsrättens dom till kammarrätten.

Hälso- och sjukvårdsdirektören Lena Lundgren hoppas dock att det här inte alls ska påverka patienterna:

– Vi hoppas att allt kommer löpa på lika bra som hittills. Eftersom det inte är ovanligt med överklaganden i samband med upphandlingar så har vi sådana skrivningar i avtalen (att nuvarande entreprenör fortsätter tills frågan lösts, reds anm).

Avtalet löper ut 1 oktober

Det var 30 januari som regionen fattade ett så kallat tilldelningsbeslut angående upphandlingen av ortopedin och kirurgin vid lasarettet.

Det nuvarande avtalet med Aleris Specialistvård Motala AB löper ut 1 oktober i år och regionen menar att Capio Movement AB lagt det mest fördelaktiga budet.

Aleris överprövade beslutet till förvaltningsrätten som i en dom för en vecka sedan gick på Aleris linje.

– Domen är överraskande, då vi hade förväntat oss att förvaltningsrätten skulle komma fram till en annan slutsats. Eftersom vi anser att utvärderingen av anbuden genomförts på ett korrekt sätt väljer vi nu att överklaga domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.