Selma Moberg, 13 år.

Selma, 13, från Finspång en av de drabbade av narkolepsi

Uppdaterad
Publicerad

Som väntat röstade riksdagen på torsdagseftermiddagen igenom förslaget om ett ersättningstak på 10 miljoner kronor per person till de som drabbats av narkolepsi efter svininfluensavaccinet.

Anna Moberg i Fingspång, mamma till 13-åriga Selma som är en av de drabbade, är skeptisk. Beslutet i riksdagen hänvisar till likabehandlingsprincipen, och klassar skadan som läkemedelsskada, men Anna Moberg tycker inte att det går att jämföra.

– Vi tycker inte att man kan jämföra det så som de gör. Det är ju det de relaterar till, att det ska vara lika för andra människor som drabbats av en läkemedelsskada. Men vi anser inte att det finns någon grupp att jämföra med.

Vaccin orsakade obotlig sjukdom

– Det här var fullt friska individer som av staten uppmanades att ta ett vaccin som de blev sjuka av. Det går inte att se som en vanlig läkemedelsskada där man är sjuk och tar ett läkemedel, menar Anna Moberg.

Orkade ingenting

Det var 2009 som Selma fick sprutan och snart märktes att något var fel.

– Vi upptäckte det på hösten efter att hon hade tagit sprutan. Jag kommer så tydligt ihåg att vi var på kalas och hon satt hos oss i soffan och orkade inte leka med de andra barnen. Hon orkade ingenting och ögonen blev dimmiga. Och hon somnade överallt och var jättetrött.

Medicin flera gånger per dag

För drygt fem år sedan fick Selma sin diagnos. I dag tar hon medicin tre gånger per dag och sover middag efter skolan.

– Det är väldigt jobbigt, jag nyper mig i armarna för att hålla mig vaken när jag är trött eller under lektioner jag inte tycker är så roliga. Det är särskilt innan lunchen och efter lunchen då medicinen inte har börjat verka eller börjat gå ur, säger hon.

För Selmas del påverkas inte bara skolan av sjukdomen, utan även hennes sociala tillvaro.

– Jag är sällan med kompisar, för jag orkar inte det efter skolan. Om jag är det är det på helger eller när vi är lediga.

Riskerar att inte kunna jobba

Selma är än så länge för ung för att det nya beslutet ska få några konkreta konsekvenser för henne.

– Eftersom Selma bara är tretton år vet man ju inte riktigt hur det kommer att bli. Men det är de här barnen som inte kommer kunna jobba överhuvudtaget, det är de som kommer bli drabbade av att det finns ett maxtak, säger Anna Moberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vaccin orsakade obotlig sjukdom

Mer i ämnet