Foto: TT

Tio miljoner i ersättning till narkolepsidrabbade

Uppdaterad
Publicerad

I dag beslutade riksdagen om ersättning till dem som drabbats av narkolepsi efter vaccineringarna mot svininfluensa. De drabbade ska kunna få maximalt 10 miljoner i ersättning.

Riksdagen har klubbat en ny lag som garanterar de som fått narkolepsi till följd av vaccinering mot svininfluensa 2009 och 2010 ersättning. Enligt förslaget ska maximalt tio miljoner kronor betalas ut per person.

Men lagens konstruktion, med ett tak för hur mycket den enskilde kan få i ersättning, innebär att det inte blir någon verklig ersättning för förlorad inkomst, menar Narkolepsiföreningen.

Vaccin orsakade obotlig sjukdom

Värdet urholkas

Enligt en uträkning föreningen låtit revisionsbyrån PWC göra kommer värdet av ersättningen urholkas, då livräntan fastställs först om 15–20 år. En person som drabbades som spädbarn och som är oförmögen att arbeta skulle enligt beräkningen förlora inkomster på 20 miljoner kronor, men bara få ersättning för 10 miljoner kronor.

– Vissa är väldigt unga och det kan ta 20 år innan de får någon ersättning. Då har de 10 miljonerna tappat i värde. Det kommer inte att räcka till och nå upp till nivån för en vanlig inkomst, säger ordförande Margareta Eriksson.

Nya anmälningar kommer in

Hur många som kommer att få ersättning är ännu inte klart eftersom det fortfarande kommer in nya anmälningar om narkolepsiskador efter Pandemrix, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Vi får in tre, fyra, fem ansökningar per månad, säger Robert Ström, vd för Läkemedelsförsäkringen.

Totalt har det kommit in 475 ansökningar om ersättning för narkolepsi till följd av pandemivaccineringen efter svininfluensan 2009. 311 av dem har bifallits.

Fakta: Narkolepsi

Narkolepsi är en neurologisk sjukdom som rubbar hjärnans reglering av sömn och vakenhet. Den som fått sjukdomen kan drabbas av plötsliga sömnattacker, oftast flera gånger per dag, eller sömnighet.

Även attacker med plötslig kraftlöshet i musklerna och en känsla av förlamning samt hallucinationer och förlamning i samband med insomning och uppvaknande förekommer.

Sjukdomen är livslång, men inte livshotande. Runt 4.000 personer i Sverige har narkolepsi.

När den så kallade svininfluensan svepte runt världen 2009–2010 erbjöd landsting gratis vaccinering och det vaccin som användes, Pandemrix, innebar en ökad risk för barn och ungdomar att drabbas av sjukdomen.

Källa: Socialstyrelsen/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vaccin orsakade obotlig sjukdom

Mer i ämnet