Foto: Kajsa Bovin/SGU

SGU varnar för sjunkande grundvattennivå

Publicerad

Det torra och varma majvädret har gjort att grundvattnet nu sjunker snabbt i stora delar av landet. Utanför Motala är nu nivån riskabelt låg, visar SGU:s mätningar.

– Det överskott vi haft på vatten under vintern har snabbt sjunkit nu och ingen påfyllning har skett den senaste tiden, vilket har gjort att vi nu närmar oss de lägsta nivåerna vi haft för juni månad, säger Fredrik Theolin, grundvattenexpert hos SGU – Sveriges geologiska undersökning.

Framförallt är det mindre vattenmagasin som är drabbade.

– Små brunnsägare kommer att drabbas först. De behöver vara observanta och försiktiga med uttagen. Undvika att vattna i onödan och om det kommer regn vara noga med att samla upp det och använda det till bevattning, säger Fredrik Theolin.

Fredrik Theolin Foto: SGU

Fårfarmaren och lantbrukaren Sören Kälvesten har sin gård i Nyckelby, söder om Motala. Han är i nuläget inte speciellt oroad över nivån i brunnen, men han är medveten och hushåller med vattnet.

– Jag kontrollerar varje dag att det är tryck i vattnet och jag stänger av vattnet regelbundet under dagen. Fyller på vatten under några timmar så att vattenkaren till fåren är fyllda.

Du sparar alltså på vattnet?

– Jag sparar på vattnet. Normalt så får det stå och rinna hela tiden och då blir det ju ett visst slöseri, säger Sören Kälvesten.

Sören Kälvesten Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Motala

Mer i ämnet