Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Sjöfartsverket om kartläggningen av vraken: ”En säkerhetsfråga för sjöfarten”

Publicerad

Det finns ungefär 17 000 vrak runt den svenska kusten. 300 av dem bedöms vara miljöfarliga.

Sjöfartsverkets sjömätningsfartyg har modern 3D-teknik – ekolod och side-scan sonar – som är till stor hjälp när de ska lokaliseras för att sedan kanske saneras eller bärgas.

I princip har Sjöfartsverket positioner på de 300 miljöfarliga vraken.

– Däremot kan de bygga på gammal information och då är positionerna dåliga på vissa av dem, säger Ulf Olsson, sjömätningschef på Sjöfartsverket.

De svenska kustvattnen omfattar cirka 165 000 kvadratkilometer. Så här långt har Sjöfartsverket sjömätt 76 procent av den ytan med moderna metoder. Ett omfattande projekt som startade för ungefär tio år sedan och beräknas pågå till 2036.

30 vrak akut miljöfarliga

När det gäller vraken bedöms 30 vara akut miljöfarliga. Det kan till exempel handla om att de haft stora mängder bränsle eller kemikalier ombord när de förliste.

Det är Havs- och vattenmyndigheten som beslutar om vilka vrak som ska tömmas på miljöfarliga ämnen eller bärgas. Sjöfartsverkets mätningar och data är då till stor hjälp.

Hör Ulf Olsson berätta om mätningarnas betydelse i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.