Sex arbetsförmedlingar har stängts ner mellan 2015-2018. Foto: Jessica Gow/TT

Fem arbetsförmedlingar har lagts ned i Östergötland

Publicerad

Arbetsförmedlingen har lagt ner sex lokala kontor i Östergötland. Det visar en kartläggning som Sveriges kommuner och landsting, SKL, har gjort.

I Östergötland saknar Söderköping, Kinda, Ydre, Boxholm och Vadstena lokala arbetsförmedlingar.

– Bristen på personal och lokal närvaro påverkar servicen och det visar också på hur viktigt det är att kommuner som vill och har ett behov, kan ta ett större ansvar för utförande av arbetsmarknadspolitiska insatser. Idag saknas både regelverk och finansiering för detta, säger Per-Arne Andersson, chef utbildning och arbetsmarknad, SKL.

Gemensamma lokaler

Under de senaste tre åren har Arbetsförmedlingen minskat sina lokala kontor i hela landet. I 70 kommuner har lokala kontor lagts ned.

– Arbetsförmedlingen behöver se över sin dimensionering av personal över hela landet, och var man har sina kontor, säger Per-Arne Andersson.

En möjlig lösning vore att Arbetsförmedlingen och kommunen hade gemensamma lokaler i vissa kommuner. På så vis skulle Arbetsförmedlingen kunna upprätthålla servicen, menar Per-Arne Andersson på SKL.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer