Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag har fått en fördjupad kunskap om hur läget ser ut och inte minst det här att den kommunala delen av verksamheten behöver vara med och betala till hälso- och sjukvården”, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson. Foto: Patrik Widegren/SVT

Sjukvårdsministern efter Region Gotlands krislarm: ”Många svåra frågor”

Uppdaterad
Publicerad

”Vi behöver titta på vad vi kan göra mer”, det säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) som på onsdagen besökte Gotland och Visby lasarett. På plats träffade hon de gotländska politikerna som berättade om hur sjukvården belastar den kommunala ekonomin.

Region Gotland går mot ett underskott på över 300 miljoner kronor år 2024. De gotländska politikerna har pekat ut det faktum att Gotlands ö-läge tvingar Region Gotland, som också är kommun, att driva vård som man egentligen har för litet skatteunderlag för.

– Vi har ju över tid tagit pengar och i stort sett åderlåtit hela den kommunala verksamheten för att klara hälso- och sjukvårdsuppdraget, säger Meit Fohlin (S), ordförande för regionstyrelsen.

– Jag tar med mig mycket stora svårigheter, många svåra frågor som de har skickat med, säger Acko Ankarberg Johansson.

Starta klippet ovan för att se mer om sjukvårdsministerns besök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.