Nu ska det utredas varför många tallplantor utvecklar ett busklikt utseende Foto: SVT

Skador på tallar förbryllar forskare

Uppdaterad
Publicerad

Det är främst i östra Götaland som det under de senaste åren har rapporterats om tallplantor som utvecklar ett mer busklikt utseende. Det är oklart vad som orsakat förändringen, men nu ska en utredning startas.

Tallplantorna saknar ett tydligt toppskott och istället växer flera jämntjocka skott ut med riktning uppåt. Resultatet blir busklikt och missväxten förbryllar forskare. Även onormalt många knoppar kan upptäckas i toppskottet.

Det har spekulerats i flera orsaker, såsom klimat, insekter, genetik eller svampar, men ingen vet riktigt varför tallplantorna har börjat utveckla sig på det här viset.

– Det finns en utbredd oro om att skadorna ska påverka den fortsatta beståndsutvecklingen och att problemen kan dyka upp i fler föryngringar, säger Göran Örlander, från företaget Södra, på Skogsforsks hemsida.

Utredning startas

Skogsstyrelsen tillsammans med Södra och Sveaskog har nu beslutat att tillsätta en utredning som leds av Skogsforsk.

I projektet kommer forskare och experter samla in data för att försöka lösa gåtan med skadorna på tallarna.

– Vi kommer att knyta till oss specialister och vår ambition är att ge svar så snart som möjligt. Men med tanke på frågans komplexitet kommer vi sannolikt att arbeta med frågan under hela 2018, säger Karl-Anders Högberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.