Skjutningarna i Vättern ställs in hela veckan

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inga provskjutningar i Vättern alls den här veckan. Det har Försvarets Materielverk, FMV, idag beslutat efter att regeringen sagt att de tills vidare inte får spränga sina granater mot vattenytan.

Det var efter ett yttrande från Mark- och miljödomstolen som regeringen i förrgår beslöt att stoppa testskjutningarna mot vattenytan. Detta för att få tid att utreda miljökonsekvenserna. Kritiker menar nämligen att sprängningarna är ett hot mot rödingen i sjön.

Avvaktar slutgiltigt regeringsbeslut

FMV har tidigare övervägt att skjuta i luften istället, men inte heller det blir nu av. Istället har de bestämt sig för att avvakta ett slutgiltigt besked från regeringen.

Försvarsövningar över Vättern

Syftet med skjutningarna var att testa försvarets nya artilllerisystem, Archer.

Mäter granatnedslagen

–Vi mäter nedslagen av granaten och ser att det överensstämmer med beställd vara, säger Anders Hedman, testchef på FMV.

Artillerisystemet Archer ska testas Foto: SVT

Men eftersom striden om provskjutningarna nu kommit ända upp på regeringsnivå väljer FMV alltså att ställa in alla tester tills regeringen bestämt vad som ska gälla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvarsövningar över Vättern

Mer i ämnet