Foto: Per Svensson Borrud

Skogsbränder söder om Horn under kontroll

Uppdaterad
Publicerad

Två skogsbränder bröt under tisdagen ut några kilometer från Horn i södra Östergötland. Räddningtjänsten begärde hjälp av helikoptrar baserade i Örebro.

Under eftermiddagen upptäcktes en skogsbrand i närheten av Erstorp några kilometer från Horn. 15 personer ur räddningstjänsten sattes in direkt för att bekämpa en brand på en yta av 200 gånger 500 meter.

Ungefär klockan kvart i sex meddelade SOS Alarm att brandspaningsflyg upptäckt ytterligare en brandhärd. Där brann uppskattningsvis 300 gånger 300 meter. Ett problem var den oländiga terrängen och att personalen redan arbetade med den första branden.

Vid det första larmet kom personal från Horn och Kisa i Östergötland och från Södra Vi i Småland. Sedan kallades räddningstjänstpersonal in från Locknevi, och en tankbil från Rumskulla, till brand nummer två.

Ledningen för räddningstjänsten begärde assistans av två helikoptrar. De startade från Örebro och när de kom fram gav deras arbete snabbt god effekt. Den östra branden kunde begränsas och det verkade också som att vattnet gick ner djupare i marken.

Vid kvart i nio på kvällen hade räddningstjänsten båda bränderna under kontroll. Planen var att släcka bränderna helt under kvällen för att under natten bara behöva ägna sig åt eftersläckning och bevakning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.