Skolinspektionen anklagas för feghet

Uppdaterad
Publicerad

Rädsla för kritik fick Skolinspektionen att avstå från att lägga ner muslimska friskolan Kunskapsljuset för flera år sedan. Det menar före detta anställda. Men Skolinspektionen slår ifrån sig.

Under stor uppståndelse stängde Skolinspektionen den muslimska friskolan Jasminskolan i Norrköping i mars 2013. 

Läs mer: Skolinspektionen stänger friskola i Norrköping

SVT GRANSKAR KUNSKAPSLJUSET I NORRKÖPING

Orsakerna till att Jasminskolan förlorade sitt godkännande var enligt Skolinspektionen flera. Skolan hade bland annat inte gett stöd till elever med särskilda behov. Det fanns också brister i skolans bedömning och betygsättning, trygghet och studiero för eleverna, samt i kvalitetsarbetet.

”De var jätterädda”

Nu menar före detta anställda på den muslimska friskolan Kunskapsljuset att det var rädsla som gjorde att Skolinspektionen inte stängde även den skolan i samma veva. 

– Jag tror att det beror på att de lagt ner Jasminskolan och de var jätterädda för att få kritik för att de lägger ner en muslimsk friskola till, säger en före detta anställd som vill vara anonym.

Friskolan Kunskapsljuset fick omfattande kritik av Skolinspektionen vid en tillsyn 2013. Men året efter fick skolan klartecken till att fortsätta.

– Jag tror kanske att man saknade det politiska modet att göra det, säger en källa om att skolan inte tvingades stänga då.

TV: Kritik mot Skolinspektionen – godkände friskola trots brister

Skolinspektionen avfärdar kritiken

Men det är en kritik som Skolinspektionen avfärdar: 

– Man kan anklaga Skolinspektionen för mycket, men vi är inte fega, säger Maria Sundkvist, chef för Skolinspektionen i Linköping.

Läs mer: Kritiserad friskola fick godkänt utan återbesök

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT GRANSKAR KUNSKAPSLJUSET I NORRKÖPING

Mer i ämnet