Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skolstängningarna: Många på plats inför avgörande beslutet Foto: Mimmi Moberg

Skolstängningarna: Många på plats inför avgörande beslutet

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan kom beskedet – fyra skolor och 11 förskolor i Linköpings kommun ska läggas ned. Under torsdagen fattas det formella beslutet. Och många var på plats utanför stadshuset.

Idag klockan 13.00 håller barn- och ungdomsnämnden sitt ordinarie sammanträde för mars månad – ett av ärendena som tas upp är förslaget att lägga ned flera skolor och förskolor.

Ett 50-tal barn hade samlats utanför stadshuset inför beslutet – samtliga kritiska till att skolor ska läggas ned. På plats utanför dörren fanns även ett antal säkerhetsvakter.

Foto: Mimmi Moberg/SVT

”Sorgligt besked”

Enligt SVT Nyheter Öst:s reporter på plats är det ett begränsat antal platser i fullmäktigesalen. Alla stolar är fulla och ett 20-tal personer på läktaren – de flesta barn med föräldrar. Några av barnen håller upp sina skyltar.

– Det är ett sorgligt beslut. Samtidigt är det viktigt att vi använder pengarna till rätt saker, säger Elias Aguirre (S) i inledningsanförandet.

Debatten i salen handlar till stor del om att man inte har lyssnat på barnen innan förslaget lades fram.
– De ska få uttala sig.  Ni kan inte säga att de inte ska oroas, säger Björn Alling (V). Han kritiserar även tjänstemän för att ha hemlighållit förslaget för oppositionen.

– Vi prioriterar att kostnaderna ska ligga på utbildning, inte på lokalerna, säger Johan Nordlander (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolnedläggningar i Linköping

Mer i ämnet