Foto: SVT

Skörd av vass ska minska övergödningen

Uppdaterad
Publicerad

Genom att skörda vass ska övergödningen av Östersjön minskas. Länsstyrelsen i Östergötland deltar nu i ett internationellt samarbete.

Bladvass ska skördas på tolv områden längs kusterna i Sverige, Finland och Åland däribland utvalda vikar i Gryts skärgård, meddelar länsstyrelsen.

Betet vid kusten har minskat och tillväxten av bladvass har påskyndats. Bladvassen tränger undan annan vegetation och stränder växer igen. Då vassen binder näring för att växa bidrar den även till övergödning. Slagen vass lämnas ofta för att förmultna längs strandkanten och på så sätt kommer näringsämnen tillbaka till vattenmiljön.

Avlägsnar näringsämnen från strandvatten

– Genom att slå vassruggarna och samla upp vassmassan kan näringsämnen avlägsnas från strandvattnen och samtidigt tas klimatvänligt råmaterial tillvara för många olika användningsområden, säger Maria Gustavsson, utredare vid Länsstyrelsen Östergötland.

Det treåriga projektet finansieras av EU.

I klippet nedan ser du när SVT var med och skördade vass i Roslagen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.