– Vi har över 400 barn anmälda till skridsko-tisdag i vinter, säger Jesper Forsberg, ordförande för FAIK bandy i Finspång. Foto: SVT

”Skridskotisdag” – lyckat projekt för att få fler barn i rörelse

Uppdaterad
Publicerad

Finspångs kommun har lägst andel aktiva barn och unga i Östergötland. En klubb som lyckats vända trenden är FAIK bandy.

Finspång har lägst andel unga aktiva i en idrottsförening Östergötland, 49 procent. Det visar en en kartläggning som SVT gjort med statistik från Riksidrottsförbund. För att vända trenden startade FAIK bandy projektet skridskotisdag.

– Vi bjuder in barn och ungdomar i klass 1-6 och vi som förening bussar barnen till Grosvad för att åka skridskor, säger Jesper Forsberg, ordförande Faik.

Ideella krafter avgörande

Förutom att få barnen att komma ut ger projektet möjlighet att rekrytera till bandyverksamheten. Projektet är nu inne på sin tredje säsong och har över 400 barn anmälda.

Men det finns flera utmaningar med projektet. Det milda vintervädret gör att träningar får ställas in och klubben har länge drömt om att få tak över huvudet. Det krävs också en hel del resurser och klubben har flera samarbetspartners och ideella krafter.

– Det finns ett jätteviktigt pensionärsgäng som kommer hit på tisdagar och knyter skridskor och hjälper till med barnen, utan dom skulle vi aldrig lyckats, säger Jesper Forsberg.

Hör mer av Jesper Forsberg i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.