Foto: SVT/Gorm Kallestad TT

Smishing-våg rullar över Östergötland

Publicerad

SAS, ICA och Filmstaden – tre stora bolag som den senaste tiden fått se sina namn användas vid bedrägeriförsök via sms – så kallad smishing. Nu rullar en ny våg över bland annat Östergötland.

Det handlar om ett sms som ser ut att handla om en leverans. Kaj (som egentligen heter något annat)  i Linköping är en av dem som fått ett sådant de senaste dagarna.

– Jag blev misstänksam och klickade inte på länken, säger Kaj.

Hur tror du att de hittade just ditt nummer?

– Jag tror att de hittar numren på nätet, de har väl kanske botar som letar upp nummer på till exempel Hitta och Eniro.

Kommer du att polisanmäla?

– Jag tror det. Först tänkte jag att det inte är någon idé, att det hamnar längst ner i högen hos polisen. Men nu tänker jag att det är bra att göra det för statistikens skull, säger Kaj.

Inga ärenden i Polisregion Öst

Sedan mars i år så har Polisregion Öst ett så kallat Regionalt IT-brottscentrum som bland annat ska hantera smishing.

– Just nu har man dock inga aktuella ärenden här, så det är bra om den som utsätts för det här anmäler det till oss. Men det kan ju finnas brottsoffer här i vår region som finns med i utredningar som görs hos andra, säger polisens presstalesperson Björn Öberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet